header image

Hoe het begon

‘Durf jij het aan?’ Met deze slogan was de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) opzoek naar nieuwe bobbers na Vancouver 2010:

‘De Federatie van Klootschieters en Kogelwerpers: groter dan wij. De Algemene Nederlandse Sjoelbond: groter dan wij. De Nederlandse Frisbee Bond: dik groter dan wij.’ Het punt van Koen van Nol, technisch directeur van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN), is duidelijk: er zijn rekruten nodig, en snel ook.’

Zelf had ik geen weet van deze campagne, maar gelukkig had ik een hele oplettende broer. David had zich al ingeschreven hiervoor en hij vond het ook wel wat voor mij. Tja, daar had ik echt nog nooit over nagedacht en schreef mij dan ook in de met de gedachte van ‘o, grappig…’
Nadat deze actie eigenlijk ver weg in m’n geheugen was verdwenen, kreeg ik in mei de uitnodiging om op 30mei een test te onder gaan met 500 andere kandidaten in Heerenveen.  Oef, 500 anderen én in Heerenveen? Slik! Maar ik zou geen van Straalen zijn als ik er niet toch heen ging en me voor 100% zou geven. De onderdelen waarop getest zou gaan worden, waren 30meter springen, kogel voorover werpen en verticaal hoogspringen. Tegen mijn verwachtingen in kon ik aardig meekomen met mijn prestaties en nadat ik een bobslee op een rails had voortgeduwd begon het toch wel te kriebelen. Zou bobslee dan misschien toch wat voor mij zijn?  Vol verwachting klopte mijn hart die weken daarna, want het bobsleeën had toch wel mijn aandacht getrokken. En gelukkig, 2weken later kreeg ik het bericht dat ik door was!
De bedoeling nu was dat we een aantal atletiek trainingen en starttrainingen zouden gaan doen in de zomer en dan in september opnieuw getest gingen worden. En balen dat ik het vond dat ik de eerste training er niet bij kon zijn door vakantie! Ik was in staat om me vakantie een paar dagen later te laten beginnen! Maar er zouden gelukkig nog vele volgen. Na mijn eerste training met Esmé Kamphuis en Jannicke Ijdens was ik verkocht. Geen 100% maar 200% zou ik gaan geven om in het bobslee team te komen!

Op 2 en 4 september was het tijd om ons zelf te gaan bewijzen tijdens de eerste officiële startwedstrijden.
Donderdag avond deed ik samen met Sanne Rooijmans mee aan de scouting; een wedstrijd voor de groentjes en de kans om ons te plaatsen voor bobstart Harderwijk op zaterdag. Ons zelf bewijzen hebben Sanne en ik toen zeker gedaan. Bij de scoutingcup werd bobteam van Straalen met Rooijmans als remster eerste en tijdens bobstart Harderwijk werden we ver boven onze verwachting tweede!

En daar was toen 12 september, judgement day. Geen goede dag om geblesseerd, moe of afwezig te zijn. Op basis van deze dag zouden er mensen afvallen of doorgaan. De zelfde onderdelen als 30mei volgden. Ook al had ik me laten zien in alle trainingen en een mooie prestaties neergezet tijdens de wedstrijden, veel hing af van deze dag. Vol met adrenaline stortte ik me op de onderdelen. En toen, na langoverleg, was het moment van de waarheid daar; wie zou het development team halen en wie moest het veld ruimen. Een lijst van namen met mensen die door waren werd opgenoemd. Niet alleen wilde ik weten of ik door was, maar ook of me broer en m’n trainingsmaatjes doorwaren. Na de lijst met 27 namen werd het stil; er was vreugde, maar voornamelijk de teleurstelling overheerste. David was helaas niet door, net als 3, Jolien, Nanda en Ivanka, met wie ik tijdens deze periode veel ben opgetrokken. Dat ik zelf, samen met Sanne, doorwas drong nog niet door, niet alleen vanwege het afvallen van de andere mensen, maar ook vanwege het feit dat we niet konden beseffen wat dit ons allemaal ging brengen.

En nog steeds in het moeilijk te beseffen wat er allemaal gaat gebeuren. Als ze mij dit alles een half jaar geleden hadden verteld, had ik hard gelachen.
Wat ik wel weet is dat ik dit avontuur met beiden handen wil aangrijpen en me 200% ga geven! Ook wil ik zo snel mogelijk de overstap maken naar het Nederlands team en wie weet; Sochi 2014?

2 Comments

  1. By: barbara on 8 februari 2011 at 10:20      

    hee mirjam! hoorde via thomas over het hele bobslee avontuur. jij hoopt in sochi mee te mogen doen als deelnemer, ik hoop er te mogen werken in het holland heineken house! 😉 hebben we allebei een olympische droom haha! veel succes met het sporten en trainen trainen trainen… en misschien wel tot dan???

    barbara (ex scala)

  2. By: Job on 24 oktober 2010 at 13:55      

    Je bent mijn heldin =)

    Liefs xx

Leave a response


Your response: